RssFacebook
ro
Categories Menu

Postat în 5 Oct, 2015 în Echipa

Cel mai activ voluntar al lunii Iulie

Cel mai activ voluntar al lunii Iulie

Ce te face fericit pe tine?

Solomon_volunatLunii3Nu pot să spun că sînt prea des fericit. Cred că e un termen prea folosit în ultimul timp. Să fiu bine, să zîmbesc, să mă simt bine în compania unor prieteni, să nu am griji nu înseamnă neapărat că sînt fericit. Cred că lucrurile care mă fac cu adevărat fericit sînt : zîmbetul unui copil, privirea unei bătrane pe care o ajut să treacă strada, îmbrațișarea prietenului pe care nu l-am mai văzut de mult timp, mailul de felicitări sau de încurajare de la prieteni,  să am alături prieteni adevărați, care știu că îmi sînt alături oricînd, să ies în natură, să mă întind pe iarbă și să ascult muzică, să îmi fie apreciată munca, să întîlnesc oameni de la care am ce învața, să mă duc la grădinița unde am fost eu și să mă joc cu cei mici sub privirea fostei mele educătoare, să pot să ajut, oricînd, oriunde, oricum, să treaca anii și unii oameni să nu mă uite și prieteniile să ramană la fel, să observ că în jurul meu sunt mai multe zîmbete și mai puține certuri, dimineața în care afara e soare și duminica petrecută în parc … mă fac să fiu fericit și să trăiesc cu adevărat.

Cum crezi care este scopul voluntariatului ?

Scopul voluntariatului cred că în primul rînd este de a dezvolta solidaritatea și de a promova cetățenia activă și întelegerea reciprocă între tineri. Voluntariatul ne introduce în culturi noi și ne prezintă oameni noi, în timp ce noi cîștigăm o experiență valoroasă. Deasemenea mai are ca scop dezvoltarea capacităților intelectuale ale voluntarilor prin promovarea lui ca metoda de dezvoltare în sectoare precum educație, cultură, mediu, sport și antreprenoriatul social.

Ce te-a împins pe tine sa devii voluntar ?

Solomon_volunatLunii1Dacă să fiu sincer, prima mea experiență de voluntar a fost ceva mai mult în glumă decît în serios.
Am mers la rugămintea unui bun prieten de al meu care plecase într-o campanie socială la un orfelinat în apropierea Sarbatorilor de iarna. Întorcîndu-mă acasă am realizat faptul că voluntariatul nu este numai acel cerc de prieteni, și că el necesită multă rabdare timp și multe sacrificii. Doar după cîteva zile am decis că trebuie să fac și eu voluntariat pentru a aduce zîmbetul pe buzele unor copii, mai tîrziu am mers și am depus CV și o scrisoare de intentie la organizația din care facea parte prietenul meu. Dupa aproape patru ani de voluntariat pot afirma cu certitudine că pentru a fi voluntar nu trebuie sa fii cu un IQ aproape cu a lui Einstein, trebuie doar dorință și motivație. Dacă motivația este cea care m-a
facut să realizez acest lucru, obiceiul este cel care mă face să continui.

Ce ai găsit nou sau util pentru tine din activităţile  Lastradiste ?

Cînd am venit în grupul de voluntari ai Centrului ,, La Strada” aveam careva dubii, deoarece nu știam dacă este ceea ce îmi doresc să fac. Am fost uimit să redescoper comunicarea asertivă, critica contructivă și atmosfera de lucru plăcută și prietenoasă atît în cadrul grupului de voluntari cît și a celui de formatori. Consider că util este tot ceea ce faci din plăcere pentru altcineva, și care învaţă ceva fie ei de la mine sau eu de la ei. În cadrul Centrului am cunoscut persoane și prieteni noi, care datorită lor am crescut pe planul dezvoltării personale dar și intelectuale. Datorită seminarelor de instruire am devenit mai curajos și am diminuat frica vorbitului în public în special în publicul mare.

Care sunt activităţile la care ai depus maximum efort ? De ce ?
Solomon_volunatLunii2
Pentru a realiza ceva frumos sau util pentru cineva, fie că este voluntar sau involuntar depun efort pentru a se primi bine. Cred că efort maxim am depus la primele mele activități de voluntariat, în activitățile cu copiii mici și în cadrul seminarelor de instruire deoarece fiind novice în domeniul respectiv, a trebuit să țin ,, aprinsă” discuția pentru a avea rezultatul așteptat. În rest nu aș spune că depun efort în activitățile mele de voluntar deoarece fac asta din plăcere, iar atunci cînd faci ceva din plăcere totul merge ,,ca pe roate“.

Ce loc din timpul tău personal ocupă voluntariatul şi îndeosebi activităţile Lastradiste?

Fac voluntariat de cîte ori am ocazia și posibilitatea. Într-o săptămînă pot face 10 ore de voluntariat pe cînd în alta nu realizez nici o activitate. Implicarea mea este la propriu dirijată de orarul orelor și solicitările organizațiilor din care fac parte. Activităţile Lastradiste ocupă un loc aparte în agenda mea de voluntar dar fiind faptul că atunci cînd sînt solicitat pentru a duce seminarele de informare, mă
strădui să nu ratez nici o ocazie. Aceste seminare contribuie în mod direct la dezvoltarea mea atît ca voluntar cît și ca personalitate. Interactionînd cu diferite persoane fie că ei învata de la mine sau ei de la ei, acumulez un bagaj de cunoștințe și îmi dezvolt noi aptitudini sociale.

Vei continua să te implici în calitate de Lastradist în activităţile „La Stradei” ?

 În cadrul activităților Centrului Internațional ,, La Strada “ mă  voi implica atît timp cît voi avea posibilitea și timp suficient pentru a face voluntariat. Fiind în ultimul an de liceu, realizez faptul că la facultate timpul liber nu prea există, dar totuși voi continua să fac voluntariat cît de mult posibil. Chiar dacă intentionez să fac facultatea peste hotarele țării, ,, La Strada „ va fi una dintre organizațiile de tineret și voluntariat de la care am învățat multe și sper că în perioada ce urmeaza să aduc un aport cît mai mare pentru dezvoltarea și promovarea prestigiului său.

Botom

 

 

Voluntarul lunii februarie Voluntarul lunii martie
Luna februarie Luna martie